Una vila medieval

Reproducir vídeo

Castell del Cambrer – Plaça del Castell

Actualment, el Castell del Cambrer, ubicat a l’actual plaça del Castell, és l’única construcció d’època medieval de la ciutat de Reus que pot continuar sent admirada. Probablement, aquest va construir-se al segle XII, moment en què la ciutat apareix documentada per primera vegada.

En aquell moment, el castell pertanyia al castlà; el vassall que havia de guardar i protegir aquesta construcció. Posteriorment, el castell va passar a mans del canonge cambrer de Tarragona. Llavors, el canonge i el castlà compartien el domini de Reus.

Tanmateix, el Castell del Cambrer no sempre es va utilitzar com una fortalesa. Més endavant, va començar a fer-se servir de magatzem i, concretament, es guardaven productes del camp, de propietat senyorial i, inclús, va arribar a complir la funció de presó.

Amb el pas del temps, el Castell va deixar de ser útil i va quedar en abandó. Més endavant, ja als anys vuitanta del segle passat, en aquest espai si va ubicar l’Arxiu Històric Comarcal que, avui, es troba en una altra zona de la ciutat. Així doncs, actualment resta com espai per a celebrar-hi diferents esdeveniments, sobretot de caire cultural.

Escultures de Roig i Solé – Peixateries Velles 

Joan Roig i Solé fou un escultor català que va deixar a la ciutat de Reus una gran quantitat d’obres. El seu àmbit més destacat va ser el de les escultures de marbre, les quals són abundants en edificis de l’Eixample de Barcelona i al Cementiri General de Reus. Entre totes elles, cal destacar l’obra titulada Dama del paraigua, que es troba al parc de la Ciutadella. 

En tot cas, l’escultor reusenc fou també el responsable de les escultures que, encara avui, es poden veure a la plaça de les Peixateries Velles, les quals recorden l’antiga funció de mercat d’aquest espai.